Vi på äventyrsgruvan erbjuder upplevelser i ett brett utbud, något som passar för alla personer och alla tillfällen.

Läs mer

Söker du efter annorlunda möjligheter att klättra i Sverige? Kom till Tuna Hästberg i Dalarna och utforska en orörd och mystisk värld under jorden. Vi har öppet året runt. Här nere har tiden stått stilla sedan den gamla järnmalmsgruvan lades ner. Läs mer om våra upplevelser här nedanför. Ta kontakt här om du har frågor.

Hur kunnig behöver jag vara för att klättra i gruvan?

Det är en vanlig missuppfattning att du behöver vara en van bergsklättrare för att kunna klättra i vår gruva. En del personer undviker att åka hit, trots att de drömmer om att klättra ner i den mäktiga underjordiska salarna som ryms i Tuna Hästbergs gruva. Vi klättrar på en Via Ferrata, som är ett klättervänligt system med färdiga steg och vajer. Självklart utbildar våra guider dig innan, med säkerhetsrutiner kring selar och pannlampa och det rent praktiska.

Klättring tar dig till vackra ställen

Miljön nere i berget är som en egen värld, som bär på fantastiska berättelser. En stor del skapas av dig, under din spännande klättring. Vi stannar till ibland och pratar om gruvdriften som ägde rum här nere, samt tittar på vackra platser. De enorma pelarsalarna som finns här nere för tankarna till filmer som Sagan om ringen.

Vi är en av befintliga Via Ferrata-leder i Sverige

Det kan se avancerat och läskigt ut för den ovane, men skenet bedrar. Via ferratas styrka är att det är enkelt att gå, men det känns avancerat. En stor chans till egoboost för dig som vill utmana dig själv. Via ferrata går ut på att du klättrar på fastsäkrade steg i berget, fäst i en vajer och därmed helt säker. Svårighetsgraden i klättringen är att jämföra med att gå på en stege. Samtidigt finns det utvecklingsmöjligheter här i gruvan med svårare leder. Det som börjar med några trevande steg, kan utvecklas till att du klarar saker du aldrig hade kunnat drömma om.

Skräddarsydda turer

Våra guider ser till så nybörjare får börja med små avstånd och känna av. När klättrandet sitter kan du som besökare få större utmaningar. Av de berg som kan klättra på i Sverige är vi unika dels med miljön, men även hur mycket som finns att utforska. Här får du gå på äventyr i en gruva utan räcken och avspärrningar – med maximal säkerhet. Turerna kan du läsa mer om här nedanför. Det finns inga fasta rutter, dessa bestäms i samråd med er av guideparet som följer med er, utifrån era preferenser och förutsättningar.

Klicka på någon av knapparna för att läsa mer om ett specifikt äventyr eller scrolla bara ner för att läsa om alla i tur och ordning.

ÄVENTYRSTUREN

Ett spännande äventyr där du, tillsammans med våra guider, tar er ner via ortsystem och brytrum. Resan går ner till gruvans djupaste torra delar, 80 meter under jord. Turen bjuder på flera spännande moment såsom klättring på gruvans Via Ferrata-system och linbana över en kristallklar sjö. I Stora Salen får ni uppleva gruvans storhet med facklor och musik. Hela upplevelsen anpassas efter gruppens önskemål och förutsättningar. Utbudet kan variera beroende på årstid. Under besöket bjuder vi på fika. Uppgång sker via dagbrottet. På vår bokningssida finns öppna turer där ni som ensam eller mindre grupp kan boka in er.

ÄVENTYR DELUXE

Ett skräddarsytt äventyr för företaget/privat grupp. Tillsammans med våra guider tar ni er ner via ortsystem och brytrum till gruvans djupaste delar, 80 meter under jord. Turen bjuder på klättring på gruvans Via Ferrata-system och linbana. I Stora Salen får ni uppleva gruvans storhet med facklor och spel.

Hela upplevelsen anpassas efter gruppens önskemål och förutsättningar. Under turen erbjuds möjlighet att genomföra teambuildning-moment som garanterat svetsar samman er grupp. Väl nere så går vi till baslägret för dykningen. I dynamitförrådet väntar ett dukat bord med gruvans varma och mycket goda soppa, gjord på bland annat köttfärs, rotfrukt, paprika och lite chili. Till den serveras bröd och färskost. Efter soppan blir det kaffe/te med fikabröd efter säsong. Vi vandrar vidare på 80 meter och kommer fram till stora upplysta sjöar. Turen avslutas med uppgång via en isfylld sal och slutligen till botten på själva dagbrottet.

Vandringsturen

En enklare tur i gruvan. Följ med våra guider ner i gruvan via den 110 meter långa trappan i det gamla personalschaktet. Väl nere i gruvan väntar en spännande promenad till Stora Salen, där ni i facklors sken får uppleva lite av gruvans storhet. Under besöket bjuder vi på kaffe och kaka i ett uppvärmt bergsrum på 80 meters djup. På vår bokningssida finns öppna turer där ni som ensam eller mindre grupp kan boka in er.

SVENSEXA/MÖHIPPA

Ska du anordna en annorlunda svensexa eller möhippa? Ta med den blivande bruden eller brudgummen ner i Äventyrsgruvan. Vi skräddarsyr paket just för er! Vi kan blanda med inslag från Äventyrsturen och hitta på specialaktiviteter såsom linbaneåkning eller firning på rep. Tillsammans med våra guider tar ni er via ortsystem och brytrum ner till gruvans djupaste delar, 80 meter under jord. Turen bjuder på spännande moment, som exempelvis klättring på gruvans Via Ferrata system och repfirning. I Stora Salen får ni uppleva gruvans storhet med facklor och spel. Hela upplevelsen anpassas efter gruppens önskemål och förutsättningar. Vi kan ordna fin mat på vita dukar med kandelabrar djupt ner i gruvan. Om så önskas, kan övernattning ske efter avslutning i bastu i Tuna Hästbergs Bystuga.

HALLOWEEN/VALBORG i Äventyrsgruvan med ELD, MUSIK & EFFEKTER

Med inspiration av Halloween, en unik eldshow i en fantastisk miljö, ett framträdande som skiljer sig från allt annat du tidigare upplevt.

“Med rötter i eld, scenkonst och dans söker vi hela tiden det nya, unika, det som aldrig gjorts. Vi nöjer oss inte med mindre än det allra bästa, och vill inte göra något som andra gör. Vårt uttryckssätt saknar motstycke och den magi vi skapar med vår eldshow är olik något du någonsin sett.”

Så lyder Illuminas ledord och det är den känslan vi vill förmedla i vårt Valborgsfirande. Valborgsfirandet i gruvan är en flerårig tradition som har vuxit från att vara nästan hemlig till ett event som är omtalat i flera länder. Det blir ett värmande minne för livet!

Välkommen att fira valborgsmässoafton vid Äventyrsgruvan!

Tack till våra partners/leverantörer/sponsorer i detta event:

Illumina, eldshow SENSUS studieförbund Elektro Voice ljudsystem Venue Magic, digital ljusstyrning Air Liquid, Sceneffekter Thomann, LED-ljusutrustning Belo Elektriska Tuna Hästbergs Hembygdsförening

LUCIA i Gruvan

Lucia, en vacker högtid. Traditionen som lyser upp vintermörkret. Kvällen bjuder på varm glögg och ett traditionellt luciatåg med utsikt över den upplysta, kristallklara sjön i Indiana Jones-salen.

Forssaängkörens tonårstjejer, som vunnit flera utmärkelser, står för en musikupplevelse utöver det vanliga. Vi lovar er en riktigt mysig Lucia, full med spännande händelser som du garanterat inte upplevt tidigare!

Välkommen till en underbar kväll hos oss på Äventyrsgruvan!

Tack till våra partners/leverantörer/sponsorer i detta event:

Forssaängkören, Sensus Studieförbund, Elektro Voice , Venue Magic, SONY projektorer, Belo Elektriskar, Tuna Hästbergs Hembygdsförening